Manteli-maa-artisokkalevite

Tässä on kesä kupissa. Makuhermoja hellivä tahna, joka sopii niin raakojen kasvisten kaverina, leivän päällä ja kylmän pastasalaatin maustajana. Tahna on todellinen antioksidanttipommi sekä tulehdustiloja ja kehon happamuutta laskeva superruoka. Chili, sitruuna ja inkivääri auttavat myös vauhdittamaan ruuansulatusta, ja toisaalta italian ihme, basilika, piristää niin mieltä kuin kognitiivista toimintaa antioksidanttiaktiivisuutensa ohella. 

Tarvitset

Tehosekoittimen ja n. 5 dl kuumaa vettä.

Ainekset

2 dl manteleita (kuorellisia)
1 säilykepurkki artisokan sydämiä (n. 2 dl)
2 valkosipulin kynttä
1 nippu basilikaa (voit käyttää myös varsiosia)
1 chilipaprika (ilman siemeniä ja halutessasi, voit käyttää myös kuivattua chiliä)
1 luomusitruunan mehu 
1 tl sitruunankuorta raastettuna (jos haluat lisää sitruunan raikkautta)
n. 2 cm:n pala inkivääriä raastettuna
n. 1 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria

Valmistus

  1. Kaada kuuma vesi manteleiden päälle ja aliota manteleita joko yön yli tai vähintään tunti. 
  2. Kaada liotuksen jälkeen vesi pois ja laita mantelit tehosekoittimeen. 
  3. Valuta artisokat ja lisää ne manteleiden sekaan. 
  4. Pyöräytä näitä hetki tehosekoittimessa, noin minuutti. 
  5. Lisää muut aineet ja sekoita, kunnes saat tasaisen tahnan; noin 2 minuuttia. 
  6. Siirrä tarjoilukulhoon ja nauti!