Tämä helppo ja nopea uunileipä on välipalojen ja illanistujaisten sekä brunssien gluteeniton ja vähähiilarinen kuningatar. Focaccian sisältämät yrtit, erityisesti rosmariini, auttavat tasapainottamaan hormonitoimintaa, terästämään kognitiivista toimintaa sekä ehkäisemään tulehdusta. Yrttien lisäksi tomaatit tuovat aimoannoksen antioksidanttisia yhdisteitä sekä muun muassa ihon ja hormonitoiminnan kannalta tärkeää A-vitamiinia.
Yrttiset focacciat maistuvat ihanalta sellaisenaan, voin ja juustojen sekä erilaisten tahnojen kanssa. Sen päälle rakentuu myös herkullinen ja klassinen avokadoleipä. Italialaisittain leipäisä voi dipata myös hyvälaatuisen oliiviöljyn ja balsamiviinietikan seokseen, jossa ripaus suolaa ja pippuria herättelee makunystyrät.
2 kulhoa, spatula, leivinpaperia, uunipellin.
1 rkl voita (tai gheetä)
1 pkt kirsikkatomaatteja (noin 20-30 kpl)
2 rkl ruohosipulia (tai salottisipulia)
1 rkl tuoretta timjamia (tai oreganoa)
2 rkl tuoretta rosmariinia
1-2 valkosipulin kynttä (maun mukaan)
n. 2 dl mantelijauhoja
n. 2 dl kikherne-, kvinoa- tai tattarijauhoja
1 tl leivinjauhoja
Ripaus suolaa ja pippuria
2 kananmunaa
3 rkl oliiviöljyä
100g fetajuustoa