Rosmariini-tomaatti-focaccia

Tämä helppo ja nopea uunileipä on välipalojen ja illanistujaisten sekä brunssien gluteeniton ja vähähiilarinen kuningatar. Focaccian sisältämät yrtit, erityisesti rosmariini, auttavat tasapainottamaan hormonitoimintaa, terästämään kognitiivista toimintaa sekä ehkäisemään tulehdusta. Yrttien lisäksi tomaatit tuovat aimoannoksen antioksidanttisia yhdisteitä sekä muun muassa ihon ja hormonitoiminnan kannalta tärkeää A-vitamiinia. 

Yrttiset focacciat maistuvat ihanalta sellaisenaan, voin ja juustojen sekä erilaisten tahnojen kanssa. Sen päälle rakentuu myös herkullinen ja klassinen avokadoleipä. Italialaisittain leipäisä voi dipata myös hyvälaatuisen oliiviöljyn ja balsamiviinietikan seokseen, jossa ripaus suolaa ja pippuria herättelee makunystyrät. 

Tarvitset

2 kulhoa, spatula, leivinpaperia, uunipellin.

Ainekset

1 rkl voita (tai gheetä)
1 pkt kirsikkatomaatteja (noin 20-30 kpl)
2 rkl ruohosipulia (tai salottisipulia)
1 rkl tuoretta timjamia (tai oreganoa) 
2 rkl tuoretta rosmariinia 
1-2 valkosipulin kynttä (maun mukaan)
n. 2 dl mantelijauhoja
n. 2 dl kikherne-, kvinoa- tai tattarijauhoja
1 tl leivinjauhoja
Ripaus suolaa ja pippuria
2 kananmunaa 
3 rkl oliiviöljyä
100g fetajuustoa

Valmistus

  1. Sulata voi paistinpannulla ja lisää pannuun halkaistut kirsikkatomaatit, murskatut valkosipulin kynnet sekä pieneksi pilkotut yrtit. Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Siirrä tomaatit kulhoon ja laita jäähtymään jääkaappiin, kun valmistat focaccia-taikinan.
  2. Sekoita toisessa kulhossa jauhot, leivinjauho sekä suola ja pippuri
  3. Ota tomaatit jääkaapista ja riko kulhoon kananmunat sekä oliiviöljy. Sekoita tasaiseksi. 
  4. Yhdistä jauhoseos tomaattiseokseen ja sekoita varovasti, jotta saat tasaisen massan.
  5. Lisää lopuksi fetajuusto, ja jos käytät ruohosipulia, voit lisätä sen myös tässä vaiheessa. Sekoita varovasti vielä kerran. 
  6. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja tee taikinasta kaksi pyöreää, noin 2 cm:n paksuista leipää. Voit halutessasi ripotella leivän päälle sormisuolaa, yrttejä tai chilihiutaleita – maun mukaan. 
  7. Paista 185°c-asteessa n. 20 minuuttia, kunnes leipästen pinta on kauniin ruskea.