Kotitekoinen majoneesi

Tämä majoneesi on syntisen helppo ja nopea tehdä, ja onnistuu takuuvarmasti silloin, kun kananmunan keltuainen on huoneenlämmössä. (Vinkki: kananmunat kannattaa aina säilyttää huoneenlämmössä, tai korkeintaan viileäkaapissa – ei jääkaapissa!)

Sitä paitsi, tämä on todellista terveysruokaa, usko pois! Oliiviöljyn terveysvaikutukset tunnetaan hyvin, samoin kananmunan. Tämä on siten yksi terveellisimmistä tahnoista, jota voit käyttää vihannesdippinä, höyrytettyjen tai uunikasvisten ja kalan lisukkeena, katkarapudippinä tai evässämpylöiden kostukkeena.

Majoneesia käytetään myös esimerkiksi näissä Siskokultien resepteissä:
– Värikäs coleslaw
– Aioli Provencal – paras kalaruoka ikinä
– Proteiinipitoinen perunasalaatti

Tarvitset

Monitoimikoneen mikseriosa.

Ainekset

1 kananmunan keltuainen
n. 1 dl laadukasta oliiviöljyä
½ tl Dijon-sinappia
Ripaus suolaa ja halutessa pippuria

Valmistus

  1. Erota kananmunasta keltuainen ja laita se mikseriin. (Säästä valkuainen, ja käytä se vaikka proteiinipitoisten banaanilettujen taikinaan.)
  2. Lisää mikseriin Dijon-sinappi ja pari rkl oliiviöljyä.
  3. Anna mikserin käydä vajaa minuutti.
  4. Voit antaa mikserin käydä, jos voit avata yläosan, jotta saat valutettua lopun oliiviöljyn ohuena nauhana mikserin samalla käydessä. Vähitellen keltuainen ja öljy alkavat emulgoitua ja tahnasta tulee paksumpaa. Voit lisätä öljyä jopa hieman enemmän kuin ohjeessa, mutta tarkkaile, ettei majoneesi ala juoksettumaan. 
  5. Voit halutessasi maustaa majoneesi valkosipulilla, jolloin siitä tulee välimerellinen aioli, ja halutessasi myös yrteillä, jolloin siitä tulee kauniin vihreä yrttimajoneesi. Majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.